Kurs i bruk av ville vekster til mat

11.06.2016
Ingressfoto: Ane Marit Willmann
Ingressfoto: Ane Marit Willmann

Gå ikke glipp av dette lørdag den 28. mai. Våren er en herlig tid for innhøsting og bruk av ville vekster til mat. Vi tilbyr nå kurs med tips om hva en kan spise, hvordan tilberede og litt om foredling og konservering. Kurset foregår i Halsa.

Kursholder er villmatgründer Ane Marit Willmann fra Tingvoll, i samarbeid med Ragnhild Godal Tunheim.

Tid: Lørdag 28. mai kl 10-19
Oppmøte: Halsa skole på Liabøen, skiltet til Halsahallen fra E39
Målgruppe: Alle med interesse for mat av ville vekster, nedre aldersgrense 15 år.
Pris:500 per pers (inkl. mat hele dagen), betales ved påmelding til kontonummer 40401548663. NB! Merk betalingen med navn på hver påmeldte.
Maks antall deltagere: 15
Minimum deltagelse: 10
Praktisk: Turen går i lett terreng. Ta med korg, poser eller annet til å høste i, gode sko og klær etter vær. Er det spesielle hensyn som må tas i forhold til mat, så meld i fra om dette ved påmelding.
Påmelding innen 26. mai: Per epost til: norskvandrefestival@gmail.com eller på telefon 91806446.

Vi starter med litt teori og et lite måltid og går deretter ut på sanketur i fjæra, skogen og langs åkerkantene. Siste del av dagen er vi på skolekjøkkenet, tilbereder og avslutter med felles måltid til slutt.

Les mer om bedriften Vill Mat her:
Nettstedet villmat.com
Vill Mat på facebook

Arrangør: Norsk Vandrefestival og Valsøyfjord Bygdekvinnelag.

Ane Marit Willmann t.v og Ragnhild Godal Tunheim t.h.

Om kursholder Ane Marit Willmann
Ane er vokst opp på gård og nært naturen. Barndommen ble tilbrakt i graset, ved elva og i skogen og skogsyre, engsyre og vassarve gikk ned på høykant mens seljekvister ble til fløyter og fiskestenger. Etter en tur innom storbylivet, en bachelor i kommunikasjon, master i tverrfaglige kulturstudier og fireårig PhD løp i tverrfaglige kulturstudier var det på tide å finne tilbake til røttene; både de spiselige og de personlige. Det ble flytting til Tingvoll og interessen for og entusiasmen for lokal og bærekraftig mat produsert og høstet med tanke for både folk og økosystemenes ve og vel ble bare sterkere. Nå sanker hun nesten på heltid i sesongen gjennom sitt eget firma Vill Mat. Gjennom Vill Mat har hun blant annet levert urter til vinneren i kokkekonkurransen Bocuse d `Or, team CWD, med Christopher William Davidsen i spissen, og leverer råvarer til restauranter i Molde, Kristiansund, Angvik og Trondheim. Hun er også med og drive et andelsbakeri og er avløser og ivrig naturfotograf. Brenner for den gode smaken og den gode maten produsert med omtanke for både folk, dyr og natur. Mat som vokser i naturen er for henne et knutepunkt for veldig mange interesser og viktige tema som hun brenner for; bærekraftig ressursbruk, økologi, biologi, miljøvern, matauk, matlaging, mattradisjoner, naturfotografering og kulturhistorie, både i forhold til mattradisjoner og ville vekster til medisinsk bruk og som råvarer til redskap, farging og tekstiler.
Medhjelper Ragnhild Godal Tunheim
Ragnhild har sanking av ville vekster som naturlig del av hverdagen. Hun har vokst opp i en "rar" familie som spiste, smakte, høstet og produserte fra et bredt spekter av ville vekster og annet villt. Har en far som ga henne oppdrag som å bake brød av islandslav, bløtkakebunn av løvetannrot, lettkokte "asparges" av geitrams etc. Bjørk- og briskesaft (bjørkeblad og einerbar) var en vanlig drikk i heimen året rundt. Ulike typer skjell stekt på bål og tangsupper var vanlig på båtturene. Maur og mye annet rart ble introdusert som viktig ernæring... Dette satte sitt preg og Ragnhild har gått friluftsliv og natur- og kulturveiledning som del av en høyere utdanning innen blant annet natur- og kulturfag. Ved Høgskolen i Telemark hadde hun hovedoppgave om mat av ville vekster, både gjennom å lage et studiehefte om bruk av ville vekster til mat og et praktisk og pedagogisk opplegg for å fomidle og bruke kunnskapen.