Øl er også folkehelse sier Sissel Brunstad, forfatter av boka Norsk ølhistorie - frå Odins skål til i dag

08.06.2021
Sissel Brunstad, journalist og forfatter av boka Norsk ølhistorie - frå Odins skål til i dag
Sissel Brunstad, journalist og forfatter av boka Norsk ølhistorie - frå Odins skål til i dag

Norsk Vandrefestival sine visjoner er natur, kultur og folkehelse. Norske øl-tradisjoner dekker de to siste punktene. Dette vil den erfarne journalisten og forfatteren Sissel Brunstad fortelle om på Bryggeritreffet på Trøndersk Matfestival - et sted nær deg på Norsk Vandrefestival. 

Øl har til alle tider hatt ei avgjørende rolle i folks hverdagsliv og levesett, fra oldtidas Mesopotamia til dagens mangfoldige mikrobryggeri. Ølet har vært med gjennom hele livet - fra barselsøl til gravøl, til helg og høytid gjennom flere hundre år. Det har vært en viktig ingrediens i spillet om politisk og religiøs makt og status. Sissel Brunstad tar oss med på ei reise i norsk ølhistorie, som for første gang er samlet mellom to permer. Brunstad har gravd i gamle kilder, snakket med de fremste ekspertene og med ølbryggerne i hele landet som fremdeles brygger på gamlemåten. Boka hennes Norsk ølhistorie - frå Odins skål til i dag er et must for alle ølelskere og historieinteresserte. Den gamle bryggekunsten vil være til inspirasjon for alle entusiastiske hobbybryggere.

Bryggeritreffet er en del av festivalmarkedet på Norsk Vandrefestival og er også starten på Trøndersk Matfestival - et sted nær deg som arrangeres i samarbeid med Norsk Vandrefestival. Sammen med Sissel Brunstad vil dere også finne tre av de lokale bryggeriene i Rindal nemlig  Stangabogan, Boilder Brøgg og Boktens Bryggeri. Alt vil foregå inne i festivaltipien ved Igltjønna midt i sentrum av Rindal. Her blir det også mulig å kjøpe boka til Sissel og kunne smake på de forskjellige sortene bryggeriene har å tilby. Du trenger bare å kjøpe en billett så får du 10 bonger til bruk til smaksprøvene samtidig som du får med deg konserten med Jo Sverre fra scena etter bryggeritreffet.

ØLHØNER: Lagd av Harald Kolstad. Fra boka. Foto: Skald
ØLHØNER: Lagd av Harald Kolstad. Fra boka. Foto: Skald

Den glemte historien

Sissel Brunstad, mangeårig journalist, ga i forfjor ut boka «Norsk øl-historie. Frå Odins skål til i dag». Brunstad er spesielt opptatt av kulturhistorie, og i denne boka starter hun som mange kulturhistorikere ofte gjør allerede med de gamle greske filosofene. For eksempel Platon som skal ha sagt: «Han var ein vis mann, som fann opp ølet».

Hvem denne mannen var, veit imidlertid ingen. Men at det måtte korn til for å lage det, og i Norge særlig bygg, er en trygg og sikker visdom.

Bestill billett her: BRYGGERITREFFET